W 2023 roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na mocy ustawy z dnia 9 marca 2023 r. o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2023 r., poz. 588) wprowadziło Listę Produktów Tradycyjnych (LPT).
Lista ta stanowi swoisty, spisywany systematycznie katalog polskich żywnościowych produktów, których specyficzny charakter i właściwości wynikają z zastosowania historycznie ugruntowanych i udokumentowanych metod produkcji. Na ministerialnej liście odnaleźć można także zachodniopomorskie perełki. Obecnie znajduje się na niej 58 produktów z Pomorza Zachodniego. Dominują produkty z kategorii: miody, napoje, wyroby piekarnicze czy warzywa i owoce, ale nie brakuje również produktów rybołówstwa, gotowych dań oraz produktów mięsnych.
Pomorze Zachodnie to bogaty kulturowo obszar, w tym z tradycyjnymi kulinarnymi specjałami. Wiele z tych produktów i ich receptur można ustrzec od zapomnienia, poprzez ich wpisanie na Listę Produktów Tradycyjnych. Produkty te mogą stać się cząstką dziedzictwa kulinarnego naszego regionu, przyczyniając się tym samym do budowania „małych ojczyzn kulinarnych”. Warto przypomnieć, że każdy, kto wytwarza produkt, którego historia i tradycyjny sposób wytwarzania związane są z dawnymi i obecnymi gospodarzami tych ziem, ma szansę ubiegać się o jego wpis na LPT.
Starosta kołobrzeski Mirosałw Tessikowski zachęca przyszłych wnioskodawców z powiatu kołobrzeskiego do wpisania swoich produktów na Listę Produktów Tradycyjnych. Szczegółowe informacje można uzyskać bezpośredniego, kontaktując się z główną specjalistką w Wydziale Rolnictwa i Rybactwa Agnieszką Kołodziej, tel. (91) 454 27 14, e-mail: akolodziej@wzp.pl.